H1

Met Klaar Voor De Start kan elk kind voortaan wielrennen


De drempel voor jeugd verlagen om te beginnen met wielrennen, mountainbiken of één van de andere wielerdisciplines. Dát is het doel van Klaar Voor De Start. Met Dikke Banden Races, inclusief een grotere inbreng van profs, én het gratis gebruik van fietsen – het Bike Plan – moeten er binnenkort meer kinderen in verenigingsverband rondrijden. In het bijzijn van fietsende jeugd en onder toeziend oog van de ambassadeurs Marianne Vos (CCC-Liv) en Sam Oomen (Team Sunweb) is de foundation donderdag officieel gelanceerd.

Klaar Voor De Start prikkelt de jeugd om deel te nemen aan de welbekende Dikke Banden Races die op meer locaties dan voorheen gaan plaatsvinden in het land. In deze laagdrempelige wedstrijdjes wanen de allerjongsten (7-12 jaar) zich een profrenner. Ze rijden op een afgesloten parcours met familie en vrienden langs de kant en worden na afloop gehuldigd. Voor en na de Dikke Banden Races sturen profs videoboodschappen die de jeugd oppeppen voor de grote dag en aanmoedigen om verder in de wielersport te gaan.

   
 
Doorstroom naar wielerverenigingen
Als er enthousiasme ontstaat, slaat Klaar Voor De Start een brug met de wielervereniging in de buurt. De jeugd sluit zich aan en maakt via het Bike Plan een half jaar lang gebruik van een gratis fiets (racefiets, mountainbike, BMX of veldrit fiets), waarbij de noodzakelijke verzekeringen zijn inbegrepen. Daarnaast krijgen de kinderen een pakket met uitrusting, waaronder kleding, een bidon en een helm. Desgewenst halen zij hun fietsje af bij een service punt van Klaar voor de Start.
 
Oomen gunt ieder kind wielerplezier
“Het is niet altijd eenvoudig om als kind met wielrennen te beginnen. Je hebt een fiets en toebehoren nodig en je bent in de groei. Dat kost wat. Ouders twijfelen soms: is wielrennen een eendagsliefde of iets blijvends? Tegelijkertijd is het een fantastische sport die goed is voor de ontwikkeling. Dan moet je de participatie waar mogelijk stimuleren. Ik wil graag dat elk kind het wielerplezier kan hebben dat ik ook ervaar, ongeacht het niveau. Met Klaar Voor De Start komt die pret een stuk dichterbij”, zegt ambassadeur Sam Oomen.
 
Vos begon carrière met Dikke Banden Race
“Ik herinner me mijn eerste wedstrijdje nog goed: een Dikke Banden Race in het Brabantse Geffen. Ik was zeven jaar oud, reed tegen jongens en meisjes van mijn leeftijd en won meteen. Zeker, vanaf die dag had ik de smaak te pakken. M’n ouders hebben me altijd geholpen; bij de vereniging en ook met het materiaal. Ik ben hen daar dankbaar voor. Graag zou ik het andere kinderen en ouders die voor dezelfde uitdagingen staan iets gemakkelijker en daarmee leuker willen maken”, zegt ambassadrice Marianne Vos.
 
Zelfstandige stichting met steun van profs
Klaar Voor De Start is een zelfstandige stichting, die op steun kan rekenen van een rits Nederlandse wielerprofs. Naast Dumoulin en Vos staan ook Sam Oomen en Steven Kruijswijk achter het initiatief. Klaar Voor De Start staat open voor samenwerkingen met bedrijven en andere organisaties in de wielerwereld die graag een steentje willen bijdragen aan het toegankelijker maken van de wielersport voor de jeugd. Op dit moment zijn BrabantSport, Decathlon, Kingpolis, ZEROgas en de KNWU officieel partner.

   
 
KNWU blij met de samenwerking
Margo de Vries, Directeur KNWU: “Wij zijn heel trots dat de Dikke Banden Races al 30 jaar bestaan en dat we met de nieuwe samenwerking met ‘Klaar Voor De Start’ de DBR nog groter kunnen maken. Het is een fantastische manier om kinderen op een laagdrempelige wijze kennis te laten maken met de wielersport. Voor de sport is het natuurlijk goed als veel kinderen het fietsen ontdekken en zich aansluiten bij een wielervereniging. Marianne Vos is hét voorbeeld van wat de DBR teweeg kan brengen.”